World Wide Cycling

                 Bolivia

 

Up

Marco Polo Cycling Club

Het Claro Vredestein-Gazelle Team, uit Nederland zal deelnemen aan de "VI Doble Copacabana De Ciclismo - 2000", een 4-daagse etappewedstrijd in Bolivia. Deze wedstrijd vindt plaats op een gemiddelde hoogte van 4000 meter en is daarmee de hoogst gelegen wielerwedstrijd ter wereld. Het evenement vindt plaats van 9 tot en met 12 November. Het team vertrekt op zondag 30 Oktober om zich aan te kunnen passen aan de omstandigheden. We zullen proberen regelmatig te berichten over hun belevenissen en uitslagen op de site. 

Wilt U zelf ook over de wereld reizen om er aan een wielerevenement deel te nemen, Klik dan hier om te zien  hoe U dit ook kunt beleven.

Het Claro - Vredestein - Gazelle Team op de wielerbaan "Alto Irpavi" in La Paz, met van links naar rechts; Frank van Dulmen, mechanicien Maarten Ruesink, Renger Ypenburg, ploegleider Edwin Achterberg, Pete Swenson en Remko Kramer.

Vooruitblik: De volgende renners zullen deel uit maken van het Claro Vredestein-Gazelle Team voor de VI Doble Copacabana - GP Fides 2000:

Renger Ypenburg: 1999: 1e in etappe Islamabad-Lahore Cycle Race (Pakistan) 5e Olympia’s Ronde van Nederland, 6e Nederlands Kampioenschappen Tijdrijden.    2000: Nederlands Kampioen Ploegentijdrit, 1e Nordhorn (Duitsland), 2e eindklassement Ster der Beloften en puntentrui, 3e Lloret de Mar (Spanje)

Remko Kramer: 1e Santa Cruz hill Climb Classic (USA), 1e Ensenade (Mexico) 2000: 2e Brisbane (Australie), 4e Sacramento (USA), 5e etappe Barkly Challenge Mount Isa (Australia) 6e L.A. Circuit Race (USA)

Frank van Dulmen: 1997: 3e Nederlandse Kampioenschappen Junioren  2000: 4e Ardense Pijl (Wereldbeker espoirs, Belgie), 5e G.P.Ritter (U.C.I. 1.5, Duitsland), 8e eindklassement Thüringen Rundfahrt (Wereldbeker espoirs, Duitsland), 10e Groningen-Münster (U.C.I. 1.4)

Pete Swenson (USA): 10th Grundig World Cup MTB finals Vail, CO (’96) 1999: 10th ranked overall NORBA National MTB Pro, 3rd NORBA National MTB Mammoth Mt. CA.  2000:  5th Zinger Classic Boulder to Breckenridge RR, CO. , 7th NORBA National MTB Deer Valley, UT. , 5th Iron Horse MTB Durango, CO

Edwin Achterberg zal de taken van ploegleider en soigneur vervullen. Hij is afgestudeerd bewegingswetenschapper en student geneeskunde. Ondanks zijn leeftijd; 27 jaar een ervaren soigneur en ploegleider.

Maarten Ruesink, normaal gesproken mechanicien van de Batavus prof-ploeg zal deze taak nu voor dit team vervullen. 

 

Programma van de IV Doble Copacabana De Ciclismo - 2000:

 

9 November:    Proloog: La Paz  6,6 KM (maximum hoogte 3380 meter)

 

10 November:  Etappe 1: La Paz – Viacha 37 KM (maximum hoogte 4090 meter)

 

11 November:  Etappe 2A: Rio Seco - Tiquina 90,7 KM (maximum  hoogte 4010 meter)

                       

                       Etappe 2B: San Pedro de Tiquina - Copacaban 38 KM (maximum hoogte 4200 meter)

 

12 November: Etappe 3: Copacabana - San Pedro de Tiquina 38 KM (maximum hoogte 4200 meter)

 

Etappe 4: San Pablo de Tiquina – Torre Ketal 122 KM (maximum hoogte 4100 meter)

 

Een kaart uit het rondeboek waarop de etappes staan aangegeven. 

Verslagen uit Bolivia:

Maandag 30 oktober

Na een reis van meer dan 24 uur, met tussenstops in München, Sao Paolo (Brazilië) en Santa Cruz (Bolivia) zijn we aangekomen in La Paz. De landing was zeer spectaculair want op een hoogte van 4000 meter moet de snelheid van het vliegtuig twee maal zo hoog als bij landingen op zeeniveau.
We werden vriendelijk ontvangen en werden direct naar auto’s geleid die klaarstonden, een pick-up voor de fietsen, een busje voor passagiers en een ambulance voor de bagage. We werden terplekke geïnterviewd door een radioverslaggever. Het was een live-interview en we konden onszelf horen praten op een radio in een auto.Na dit interview werden we naar ons hotel in de stad gebracht. De Ambulance reed voorop met het zwaailicht aan.


La Paz ligt in een dal met een schitterend uitzicht op de omliggende bergen, enkele met sneeuwtoppen (tot 6500 meter hoogte!).


We voelen ons allemaal naar omstandigheden nog prima, een beetje licht in het hoofd en we ademen wat sneller en dieper. We raken vandaag onze fiets alleen aan om hem weer in elkaar te monteren. Morgen gaan we heel rustig een klein uurtje rondfietsen. De intensiteit zal echt zeer laag zijn. Het lichaam heeft alle energie nodig om zich in te stellen op het weinige zuurstof op deze hoogte (3600 meter).


Pete Swenson zal morgen arriveren, hij zal minder moeite hebben met de aanpassing omdat hij in de bergen woont en regelmatig op hoogte traint .

Ploegleider Edwin wordt geïnterviewd voor de Boliviaanse TV. (Foto: Remko Kramer)

Dinsdag 31 oktober

Vanmorgen kwam Pete Swenson aan, hij heeft een prima vlucht gehad en ging na het ontbijt  meteen mee met een hele rustige training in de stad. Door het drukke verkeer is het lastig fietsen. De auto’s zijn niet gewend aan fietsers en laten daarom geen ruimte, ze rijden spiegel aan spiegel en blokkeren zo ook de weg bij stoplichten. Voortaan zullen we door de organisatie met de auto naar de Altiplano (hoogvlakte) gebracht worden. Daar zal het rustig
zijn en ook wat vlakker dan in de stad. Ieder heuveltje, en dat zijn er nogal wat, zijn we buiten adem, hoewel we er heel rustig omhoog rijden.

We zijn op de fiets even op bezoek geweest bij de Nederlandse Ambassade, daar gingen we op de koffie bij de Ambassadeur. ‘s Middags zijn we de stad ingelopen over verschillende markten. Onze tolk gaf ons een goede rondleiding met uitleg over het voedsel en de dieren die er verkocht werden.
We hebben ook nog kleding gepast bij een sportzaak. Onze sponsor, Claro (waterpurificatie) laat namelijk kleding drukken voor het team.

Woensdag 1 november

We zijn met de taxi naar de hoogvlakte gebracht. Dit is een kaal landschap met weinig begroeiing en aan de horizon de besneeuwde toppen van de bergen die meer dan 6000 meter hoog zijn. De zon schijnt hier lekker en maakt het aangenaam fietsweer. Wel moeten we goed smeren want door de hoogte verbrand je zo.

Een lekke band op de Altiplano, aan de horizon de sneeuwtoppen van boven de 6000 meter hoogte. (Foto: Edwin Achterberg)

We zijn op de fiets naar Tiahuanaco gegaan, de ruines van een beschaving van voor de Inca’s. Enkele tempels en een piramide gebouwd met granietblokken die exact vlak zijn geslepen, hoe dat is een raadsel. Onze tolk is reisleider van beroep en gaf ons een perfecte rondleiding met uitleg.
Het fietsen gaat goed maar ieder heuveltje merk je en moet je terugschakelen omdat je anders naar adem snakt. Hopelijk gaat dat in de loop van volgende week wat beter.

Donderdag 2 november

Vandaag hebben we het parkoers van de proloog verkend. Een loodzware start met direct ruim 500 meter bergop en ook de laatste kilometer gaat omhoog.

Daarna zijn we naar de Valle de Luna (Vallei van de Maan) gefietst, een maanlandschap van uitgeslepen zandsteen en hier en daar een cactus. De zon schijnt en het is ongeveer 25 graden, lekker fietsweer dus. Alleen hadden we graag iets meer zuurstof.

Afdaling in Valle de La Luna, voorop Frank, dan Renger Edwin en Pete. (Foto: Remko Kramer)

Vrijdag 3 november

We zijn met twee renners naar een medisch instituut voor hoogte onderzoek gegaan. Hier werd een inspanningstest afgenomen, Renger en ik zijn daar heengegaan. Het was ontzettend zwaar om op deze hoogte ook nog eens door een slang te ademen.

Remko ondergaat een inspanningstest in het Instituto Biologico Altitudo La Paz. (Foto Edwin Achterberg)


’s Middags hebben we de eerste etappe verkend, Pete ging helaas niet mee want zijn maag was van streek. Het begin van de etappe is verschrikkelijk zwaar, vanuit het vertrek gaat het meteen bergop, 13 kilometer lang door La Paz gaat het via de oude Autopista helemaal naar de Altiplano. Van daar is het vals plat naar beneden naar Viacha. Ondanks dat we het nog rustig aan doen is het echt afzien op de klim, maar het uitzicht op de stad is schitterend.

Zondag 5 november

Gisteren en vandaag hebben we op de Altiplano (hoogvlakte) getraind. We voelen ons allemaal (behalve Pete die nog steeds slecht in orde is) een stuk fitter. Wel merken we nog steeds dat we snel buiten adem zijn als we iets intensiever fietsen.

Aan tafel in het restaurant van Hotel Gloria met uitzicht op La Paz.

Er is een franse TV-ploeg aan gearriveerd van het "Arte". Zij maken een documentaire over de wedstrijd die wordt uitgezonden in Frankrijk, Duitsland en in sommige delen van Nederland.

Vanavond was er een kerkdienst speciaal voor de wielrenners. Padre Eduardo Perez Iribarne, de hoofdorganisator van de wedstrijd is priester en hij leidde deze mis.

Maandag 6 november

We hebben de 2e etappe verkend, deze verloopt van La Paz naar Tiquina, aan het Titicaca meer, daar wordt de tijd opgenomen. Met de boot gaat het dan over het meer naar een schiereiland, waar de etappe vervolgd wordt naar Copacabana. De tijd van beide halve etappes maakt de uitslag van de 2e etappe. De terugweg, die via dezelfde weg verloopt, is dan wel in twee etappes gesplitst.
De eerste 80 kilometer van de 2e etappe is  redelijk vlak, echter voor de finish in Tiquina ligt er een berg van 7 kilometer. Op het schiereiland is het een lange berg omhoog en weer omlaag, geen meter vlak. Het stijgingspercentage is niet bijzonder maar boven de 4000 meter hoogte is klimmen gewoon verschrikkelijk zwaar.
Pete heeft voorzichtig wat meegetraind maar achteraf bleek dat het toch wat te vroeg was, vandaag kwam hij namelijk helemaal niet op de fiets.

Dinsdag 7 november

De laatste dagen voor de wedstrijd kiest ieder zijn eigen programma om zich goed voor te bereiden op de koers. Renger wilde nog graag wat klimwerk trainen en is La Cumbre opgefietst, een pas op 4620 meter hoogte. Er lag sneeuw en er liepen kuddes Lama’s rond.

Samen met de TV-ploeg van Arte op La Cumbre, een bergpas op een hoogte van 4620 meter. Van links naar rechts; Edwin, de cameraman, Renger, regiseur Christian Signier, Maarten en tolk Juan Carlos.

 


Frank en Remko zijn naar de Velodromo Alto Irpavi (de wielerbaan in La Paz) gegaan. Daar hebben we de benen lekker losgefietst. Deze wielerbaan ligt op een hoogte van 3417 meter en is daarmee de hoogst gelegen baan ter wereld, in de tachtiger jaren zijn er verschillende wereldrecords gebroken.

Woensdag 8 november

Vandaag heeft het hele team het rustig aan gedaan. We zijn allemaal naar de wielerbaan gegaan. Sommigen deden wat sprints tussendoor en we reden onze benen los.

Trainen op de wielerbaan "Alto Irpavi" in La Paz met een schitterend uitzicht op de omliggende bergen. (Foto: Remko Kramer)


Morgen begint de wedstrijd met de proloog. Er is steeds meer pers, soms is het zelfs moeilijk om het hotel in te komen door alle journalisten, fotografen en tv-ploegen.

De favorieten voor deze wedstrijd zijn de Colombianen, zij wonnen deze wedstrijd  de afgelopen twee jaar. Ze wonen op hoogte en zijn geweldige klimmers, waardoor dit parkoers op hun lijf geschreven is. Ook het Italiaanse Nationale team is natuurlijk sterk. Dan is er een Frans team waarvan drie renners volgend jaar in Trade Team´s 1 rijden. Verschillende Zuid-Amerikaanse teams (Peru, Chili, Brazilië, Venezuela en Mexico) en we moeten de Bolivianen ook niet vergeten. En natuurlijk hoopt het Claro-Vredestein-Gazelle Team voor de prijzen mee te strijden.

Donderdag 9 november

De proloog van 6,6 kilometer was een hele zware start van de Doble Copacabana. Het werd gewonnen door een Colombiaan in 9:01. Renger die de beste tijd van het Claro-Vredestein-Gazelle team reed verloor 43 seconden en werd 17e. Hij reed dezelfde tijd als de beste Fransman en was twee seconden sneller dan de beste Italiaan. Maar toch waren er 15 renners uit Colombia, Bolivia, Peru etc. sneller!
Na de finish was iedereen 5 minuten niet aanspreekbaar door het hijgen en iedereen had de smaak van bloed achter in de keel.

Proloog La Paz 6,6 kilometer


1. Jairo Perez (Col) 9:01
2. Ismael Sarmiento (Col) 0:01
3. Cid Martinez (Bol) 0:09

17. Renger Ypenburg 0:43

35. Frank van Dulmen 0:58

41. Pete Swenson 1:09

65. Remko Kramer 1:56


Vrijdag 10 November

Vandaag werd de eerste etappe verreden van de Doble Copacabana; van La Paz naar Viacha. Slechts 37 kilometer maar vanuit het vertrek moest er direct 13 kilometer geklommen worden. Bij de start was er al veel publiek, velen vroegen om handtekeningen en wilden met ons op de foto. Op de rest van het parkoers was het echt ongelofelijk hoeveel mensen er stonden te kijken. Volgens een schatting van de organisatie waren er ongeveer 150.000 toeschouwers.

Toeschouwers komen handtekeningen vragen bij het Claro - Vredestein - Gazelle Team. (Foto: Edwin Achterberg)


De Colombianen lieten zien wat ze van plan waren en ze demarreerden direct vanuit het vertrek (aan de bumper van de wedstrijdleider). Het peloton brak onmiddellijk en Remko werd al na een kilometer gelost. Uit de kopgroep die ontstond (zonder Europeanen) reden halverwege de klim twee Colombianen weg, een derde won de sprint van de achtervolgers en maakte het podium kompleet.
Renger en Pete konden zich in de derde groep handhaven en verloren ongeveer 3 minuten. Frank kwam net op tijd binnen, maar Remko was 4 minuten buiten de tijdslimiet en moet de wedstrijd verlaten.

1e etappe La Paz - Viacha, 37 km

1.
Graciano Fonseca (Col) 55:23
2. Ismael Sarmiento (Col) z.t.
3.
Jairo Perez (Col) 0:51

 

32. Pete Swenson 3:01

35. Renger Ypenburg z.t.

66. Frank van Dulmen 8:26

 

Zaterdag 11 november

In het eerste gedeelte van de tweede etappe was er een kopgroep met voorsprong aangekomen in Tiquina. In het tweede gedeelte met de zware klim naar Copacabana, kon de Boliviaan Genaro Agosto zich van voren handhaven en won daardoor de tweede etappe. Pete Swenson reed ook bijzonder sterk op de klim, hij finishte in de kopgroep en werd 8e in deze etappe.

Voor de start van de tweede etappe; Rio Seco - San Pedro de Tiquina - Copacabana. (Foto: Remko Kramer)


2e etappe La Paz – Copacabana 128,7 kilometer

1.
Genaro Agostopa (Bol) 3:12:35
2.
Jairo Perez (Col) 0:14
3.
Giampaolo Caruso (Ita) 0:14

8. Pete Swenson 0:26

56. Frank van Dulmen 9:36

62. Renger Ypenburg 12:55


Zondag 12 november

De derde etappe, dezelfde zware beklimming maar nu andersom, werd weer een Boliviaans succes. Op de beklimming reden de Colombianen het peloton uit elkaar maar de jonge Cid Martinez won de etappe. Pete die in een achtervolgende groep reed werd 15e.

3e etappe Copacabana – San Pedro de Tiquina 38 kilometer

1. Cid Martinez (Bol) 0:57:09
2. Jairo Perez (Col) z.t.
3. Aldrin Salamanca (Ven) 0:04

 

15. Pete Swenson 2:26

48. Renger Ypenburg 6:24

66. Frank van Dulmen 17:36

In de vierde etappe die vanuit het vertrek ongeveer 5 kilometer bergop ging, bleef er een peloton van een 30 man over. Frank kon helaas niet meer terugkomen na de beklimming. In het vlakke gedeelte hierna werd de groep door de wind verder uitgedund. Pete en Renger, die zich op deze etappe had gericht, zaten attent mee. Met een sprint tegen vals plat omhoog was dit namelijk een perfect aankomst voor Renger. Helaas reed hij met nog een kilometer te gaan lek en werd 27e. Pete die geen goede eindsprint heeft werd 14e.

 


De afdaling naar de finish in La Paz, een paar honderdduizend toeschouwers moedigden de renners aan, op de achtergrond de Iglesia San Fransisco. (Foto: Remko Kramer)


4e etappe Tiquina – La Paz 122 kilometer

1. Jairo Perez (Col) 2:36:37
2. Cid Martinez (Bol) z.t.
3. Victor Garrido (Chi) 0 :03

14.
Pete Swenson z.t.

27. Renger Ypenburg 1:51

59. Frank van Dulemen 19:09

In het eindklassement was Pete Swenson de beste Claro-Vredestein-Gazelle coureur met een 14e plek. Hij was daarmee de tweede renner van buiten Zuid-Amerika, na de Italiaan Salvator Scarmadella die 12e werd.


Eindklassement

1. Ismael Sarmiento (Col)
2. Jairo Perez (Col) 0:16
3. Graciano Fonseca (Col) 0:23

4. Cid Martinez (Bol) 0:48

5. Aldrin Salamanca (Ven) 1:09
6. Genaro Agostopa (Bol) 2:23

7. Arnold Zapata (Bol) 2:35

8. Uriel Chavez (Mex) 3:56

9. Cristian Castro (Per) 4:15

10. Edgardo Lugo (Mex) 5:06


14. Pete Swenson 6:38
41. Renger Ypenburg 24:26
59. Frank van Dulmen 55:18

Het was een zware wedstrijd onder extreme omstandigheden, maar een geweldige ervaring. Het land is schitterend, de mensen heel vriendelijk en de organisatie van de wedstrijd was geweldig!


Een afdaling in La Paz, 1998. (Foto uit het rondeboek)

 

 

 

Home ] Up ]