World Wide Cycling

                 China 2000

 

Up

Marco Polo Cycling Club

Hier volgen verslagen van de verrichtingen van het  Vredestein-Gazelle Team, uit Nederland. Zij hebben  deelgenomen aan de Tour de China 2000. Verder zijn er de uitslagen, foto's, interviews en verhalen van de renners over de wedstrijd en hun reis. 

Wilt U zelf ook over de wereld reizen om er aan een wielerevenement deel te nemen, Klik dan hier om te zien  hoe U dit ook kunt beleven.

Vooruitblik:

De Tour de China is een van de grotere wielerevenementen in AziŽ. Er komen teams uit Kazakstan, Japan, MongoliŽ, Macau, Hongkong, Taipei en natuurlijk uit China zelf. De Chinese Nationale Televisie doet verslag van de wedstrijd. Voor het team dat World Wide Cycling naar China stuurt zijn de volgende renners geselecteerd;

Nathan Dahlberg (New Zealand): Deze zeer sterke renner (met Tour de France ervaring) zal proberen het algemeen klassement te winnen, hij werd vorig jaar zevende. 

Joost Legtenberg: Vorig jaar tweede in de eindstand van de topcompetitie in Nederland. Ook een kanshebber voor het algemeen klassement. 

Dennis Hammink: Dit is de sprinter van het team, hij zal proberen een etappe te winnen als het op een sprint aankomt. Hij is ook een van de favorieten voor het puntenklassement.  

Remko Kramer: Een allrounder, hij zal de klassementsrenners helpen en de sprints voor Hammink aantrekken. 

Anno Pedersen: Nog een allrounder, zeer sterk in lange etappes, misschien kan hij voor een verassing zorgen in de laatste etappe van 211 km. 

Roger van der Borgh: De afgelopen weken drie keer op het podium, maar geen overwinning, misschien in China...........

Verslagen:

30 augustus:

De Nederlandse coureurs van de Vredestein-Gazelle ploeg; vlnr Roger van der Borgh, Joost Legtenberg, Remko Kramer, Anno Pedersen en dennis Hammink.(Foto: Edwin Achterberg)

De Vredestein-Gazelle ploeg is gisteren aangekomen in Peking. De vlucht was OK en het organisatie comitť stond ons al op te wachten op het vliegveld. De douane deed eerst nog moeilijk over onze fietsen, maar toen we een paar belangrijk uitziende faxen lieten zien waren ze al snel overtuigd dat er geen probleem was. Nadat we onze fietsen in elkaar hadden gezet, hebben we 4 uur getraind door de stad (!). We hebben zelfs een criterium gehouden op het Plein van de Hemelse Vrede, met maar 5 deelnemers. Nathan Dahlberg komt hier over twee dagen aan. Vandaag hebben we 6 uur getraind, de stad uitgefietst en onze benen nog even getest op de heuvels ten noordwesten van Peking. De meeste renners voelen zich sterk en zijn goed in vorm, dus we kijken uit naar de start van de wedstrijd. We zorgen dat we veel op de fiets zitten, zodat we 's avonds moe zijn en goed slapen. De intensiteit van de trainingen is echter laag, we zullen korter en intensiever gaan trainen naar de wedstrijd toe. In het verleden is dat de beste manier voor ons gebleken om aan het tijdsverschil te wennen, als we daar maar een paar dagen voor hebben. Het zal wel niet de gangbare theorie zijn... De openingsceremonie is op het plein van de Hemelse Vrede, in het absolute centrum van Peking. Het moet indrukwekkend zijn, om je even het middelpunt van deze miljoenenstad te voelen.

Training in de bergen ten noordwesten van Beijing, Dennis Hammink links samen met Anno Pedersen.(Foto: Remko Kramer)

Anno Pedersen: "Beijing is echt een ontzettend grote stad. We zitten al meer dan 1,5 uur op de fiets om de stad uit te komen. Maar dan is het ook echt mooi trainen, bergen, goede wegen en nauwelijks verkeer."

Dennis Hammink: "Het verkeer is hier echt een chaos; auto's, bussen, riksja's, voetgangers en duizenden fietsers, iedereen zoekt zich een weg. En wij slalommen daar tussendoor, omdat we sneller zijn dan het andere verkeer. Op de grotere wegen kunnen we mooi achter auto's en bussen trainen, dat is perfecte snelheidstraining." 

Joost Legtenberg: "Tijdens een training onderweg in de stad zagen we een mooie boog met grote beelden erbij, we stopten om een foto te maken. Toen kwamen er plotseling drie veiligheidsmensen te voorschijn die ons wegstuurden. Later bleek dit de werkplek van de President te zijn:"

2 september:

We zitten hier midden in de georganiseerde chaos van vertrek naar het Plein van de Hemelse Vrede, daar is de openingsceremonie. Dit is een gigantisch evenement. De organisatie verwacht heel veel publiek, alleen al 1500 man om de weg af te zetten. Het is het eerste sportevenement dat plaatsvindt op het plein. Er zal een officieuze wedstrijd worden gereden, telt niet mee voor de Tour, maar.............. we doen ons best.

Remko Kramer: "Zo bij het vertrekken van de hele karavaan, bussen met renners, trucks en ploegleidersautos lijkt het een complete chaos. Na het wegrijden blijkt echter alles perfect georganiseerd te zijn. De 2e ringweg en de aanvoerweg naar het Plein van de Hemelse Vrede zijn helemaal leeg, normaal zijn deze wegen overvol. Al het verkeer lamgelegd voor de Tour de China. Dan krijg je toch wel respect voor de organisatie van dit evenement."

De sfeer binnen het team is perfect en de motivatie sterk. Nathan voelt zich na een verkoudheid weer goed, gisteren zat hij weer 6 uur op de fiets.

De ceremonie was weer echt overweldigend, de ring en andere wegen afgesloten voor de colonne.
Tiananmen (Plein van de Hemelse Vrede) stilgelegd voor een tijdje en een prachtige entourage, 1500 schoolkinderen en duizenden toeristen (vnl. chinezen) op het plein. 

Een schitterende entourage bij de openingsceremonie op het Plein van de Hemelse Vrede.(Foto: Remko Kramer) 

Dennis Hammink: "Wat een openingsceremonie; duizenden schoolkinderen, mensen met vlagen en muziekkorpsen. De belangrijke mensen achter tafels voor een groot gebouw. Tientallen fotografen en een paar camera teams liepen er rond. Later zagen we onszelf op het journaal en in de sportprogramma's. En de volgende dag hadden ze een foto van mij op de voorpagina van de krant!"

Opneningswedstrijd en 1e etappe 

Roger van der Borgh won het eerste wielerevenement op het Plein van de Hemelse Vrede, met Joost Legtenberg verastte hij iedereen door samen, in de laatste bocht te ontsnappen. Joost 2e, dus. Het was een demonstratiewedstrijd en telde dus niet mee in de Tour de China.

De start van de openingswedstrijd van de Tour de China 2000 op het Tiananmen (het Plein van de Hemelse Vrede). Duizenden toeschouwers zagen Roger van der Borgh als eerste over de streep komen. Op de achtergrond de Verboden Stad.(Foto: Edwin Achterberg)

Roger van der Borgh: "Na de openingsceremonie moest iedereen op de fiets voor de openingswedstrijd. Een ronde om het Plein van de Hemelse Vrede, zonder warming-up, daar heb ik geen moeite mee. De chinezen gingen volle bak van start, we zijn niet onder de 50 per uur geweest. In de laatste bocht koos ik met Joost Legtenberg de buitenkant, en de weg is er ongeveer 8 banen breed, toen had de rest het nakijken. Wel leuk om de eerste winnaar te zijn van een wielerwedstrijd op het Plein van de Hemelse Vrede." 

Na de opening van de Tour in Beijing volgde een verplaatsing naar Changping. De ringweg en Badaling expressway waren volledig afgesloten voor het overige verkeer, duizenden politiemensen zetten de straten af.

Criterium (1e etappe): vd Borgh weer supersterk, steeds in aanval en controleren. Legtenberg wint puntensprints. Halfkoers, 35 km te gaan, Dahlberg weg met Lavrenko (Kaz), Vredestein-Gazelle controleert het veld, 1:01 minuut voorsprong aan de finish. Dahlberg helaas 2e na fotofinish, hij ging van kop aan. 

Dennis gecrashed maar toch goed gereden, 6e; Joost 7e. Het aantrekken van de pelotonsprint liep fout.

Dennis Hammink: "Ik had een puntensprint voor Joost aangetrokken en ook nog zelf meegesprint en punten gepakt. Dus ik was heel diep gegaan, ik kijk om waar het peloton was en haak achter het wiel van degene voor me. Met 50 per uur over het asfalt, mijn hele kont lag open, maar de koers gaat verder. Dus snel weer op de fiets en aansluiten."

Remko Kramer: "Op 3 kilometer ging er nog een Kazachstaan in de aanval. Roger moest echt maximaal gaan om hem terug te halen. Hij trok daarna door op kop, daardoor hadden we een mannetje te weinig om de sprint aan te trekken. Toen werden we aan de linker kant verrast door een groep die op snelheid doorkwam."

Nathan Dahlberg op het podium na zijn 2e plek in het criterium. De vele toeschouwers verdringen zich om de huldiging te kunnen zien.(Foto: Remko Kramer) 

uitslag: 1. Lavrenko (Kaz); 2. Dahlberg (Vredestein-Gazelle); 3. Kuzenebov (Kaz) op 1.01; 4. Ulzii Orshiki (Mong); 5. Zhu Zhengong (Chin) 6. Hammink (Vredestein-Gazelle); 7. Legtenberg (Vredestein-Gazelle); 8. Jargalshaikan (Mon); 9. Chihshin (Chin); 10. Chester (Hong Kong)


Dahlberg ook 2 in puntenklassement achter Lavrenko, Legtenberg 3.

Ploegenklassement 1e Vredestein-Gazelle; 2e Kazachstan

3 september:

2e Etappe

Vandaag is duidelijk geworden dat de Kazachstanen een wel heel erg sterke ploeg hebben. Niet alleen de winnaar van de eerste etappe is ijzersterk, ook de winnaar van vorig jaar, Kravchenko, is weer in vorm. Niettemin hebben we veel aangevallen en getracht hen te slopen.  

Anno Pedersen: "Op het vlakke had ik totaal geen macht en had vaak grote moeite met het hoge tempo. Toen we aan het eind van de etappe serieus bergop gingen begon het te lopen. In de finale probeerde ik met de Kazachstanen mee te gaan, maar dat ging jammer genoeg net te hard. Bergop zijn ze gewoon sterker dat moeten we toegeven."

Bovenaan de zware klim naar de Xiezishi-berg, bleken de Kazakken toch de sterksten.

1. Kravchenko (Kaz); 2. Xiao Yezhan (Chin) 0:12; 3. Lavrenenko(Kaz) 0:17; 4. Kuzenegsov (Kaz) 0:29; 5. Ulzii Orshikhi (Mon) 0:29; 6. Joost Legtenberg (Vredestein-Gazelle) 0:32; 7. Teteryuk (Kaz) 0:41; 8. Anno Pedersen (Vredestein-Gazelle) 0:44; 9 Nathan Dahlberg (Vredestein-Gazelle) 0:44; 10. Wang Guozhang (Chin) 1:06.

 Algemeen Klassement:

1. Lavrenenko (Kaz); 2. Nathan Dahlberg op 0.35 (Vredestein-Gazelle); 3. Kravchenko op 0.48 (Kaz); 7. Legtenberg op 1.21; 9. Pedersen op 1.42; 19 Hammink op 3.39; 21. Kramer; 35. Van der Borgh

Roger van der Borgh wordt na de beklimming van de Xiezishi berg opgevangen door ploegleider Edwin Achterberg. (Foto: Remko Kramer)

4 september:

3e etappe:

Kazachstanen hebben de hele koers moeten werken om een Chinees die ze in het begin hebben laten lopen, terug te pakken. We hebben afgewacht in de hoop dat we hen zouden kunnen kloppen op de klim naar de Chinese Muur, waar deze etappe mee werd afgesloten. Met name hoopten we dat Hammink, onze sprinter, deze klim aan zou kunnen en boven gelanceerd kon worden. Nathan wilde zich sparen voor een aanval op de Kazachstanen in de zware etappe morgen!! Joost had vannacht trouwens last van het Chinese eten, zijn maag gaf problemen, tijdens de koers voelde hij zich nog steeds niet goed, maar haalde de finish wel.

Joost Legtenberg: "Vannacht was ik echt ziek, overgeven en diarhee. Dus ik was echt niets waard vanmorgen. Ik had wc-papier bij me en vlak voor en zelfs tijdens de wedstrijd moest ik nog een keer van de fiets af. Gelukkig was het een rustige etappe en haalde ik de finish. Hopelijk ben ik morgen weer in orde."

Het podium van de derde etappe, Nathan Dahlberg opent zijn fles Champagne. Op de berg in de achtergrond is de Chinese Muur te zien.(Foto: Remko Kramer) 

Uitslag 3e etappe:

1. Kravchenko; 2. Lavrenenko (op 0.02); 3. Nathan Dahlberg (op 0.04); 4. Dennis Hammink (z.t.); 5. Kuzenegsov (Kaz)(z.t.); 6. Xiao Yechen (Chin)(z.t.); 7. Ulzii Orshikhi (Mon)(op 0:08); 8. Anno Pedersen (z.t.); 9. Huang Yonggang (Chin)(z.t.); 10. Meng Quanjun (Chin)(z.t.);14. Joost Legtenberg (0p 0:18) 26. Remko Kramer (op 0:32); 40. Roger van der Borgh (op 0:59)

 

 

Algemeen klassement: 1. Lavrenenko 2. Dahlberg (op 0:39) 3. Kravchenko (op 0:42)  

 Puntenklassement: 1. Lavrenenko; 2. Kravchenko; 3. Dahlberg

Ploegenklassement: 1. Kazachstan; 2. Vredestein-Gazelle

Camerateam van Japanse sportzender volgde onze ploeg de hele dag, dus naast de 2 uur op nationale TV in China pakken we ook de nodige publiciteit in de documentaire die zij uit gaan zenden in Japan.

Anno Pedersen: "In verband met de nominatie van Beijing voor de Olympische spelen van 2008, is er een speciale televisiezender gestart. Hierop is 24 uur per dag sport te zien. Iedere avond konden we samenvattingen van de etappes op tv bekijken."

Ondanks het feit dat iedereen nu wel begint te merken dat het eten hier niet zo is als thuis (meestal lichte darmklachten), is de sfeer nog steeds goed en hopen we allemaal op vuurwerk van Dahlberg, morgen. Een ding is zeker, het gaat een zware dag worden voor onze Kazachstaanse vrienden!!!

6 september:

Dennis Hammink (rugnummer 42) en Nathan Dahlberg (rugnummer 41) ontspannen zich nog even voor de etappe en kijken naar een Chinese Dansgroep. (Foto: Remko Kramer)

laatste (4e) etappe

In de laatste etappe van de Tour de China heeft Nathan Dahlberg zijn tweede plaats in het klassement toch nog verspeeld. Het zat hem bepaald niet mee in deze etappe van 211 kilometer, met verschillende klimmen van zeeniveau naar 800 meter. Zoals hierboven al  beloofd, werd het inderdaad een zware dag, maar onder meer door een lekke band op een beslissend moment, moet Dahlberg uiteindelijk genoegen nemen met de derde plek!

Omdat we voor verschillende prijzen meespeelden moesten we de laatste etappe goed aanpakken. We besloten Roger en Remko uit te spelen op de eerste 80 vlakke kilometers in de stad. Daardoor zouden de Kazachstanen al vanaf het begin veel krachten moeten aanspreken en voor Nathan kunnen koersen niet lang en hard genoeg zijn.

Daarna zou het aan Joost, Dennis, Anno en uiteindelijk Nathan zijn.

We maakten ze in de eerste 80 kilometer helemaal gek, Roger met zijn specialiteit: aanval vanaf de start, direct op de 12 en 50 per uur tegen het vals plat op. De Kazachstaanse klassementsleider moest al enkele keren assistentie verlenen om onze aanvallen terug te halen. Roger kwam weg met een Mongoolse renner, ze bouwden een voorsprong op van ruim 5 minuten. De Kazachstanen moesten daardoor werken.

Roger van der Borgh: "Het was vandaag mijn taak om de Kazachstanen moe te maken voor de bergen. Ik heb gedaan wat ik kon. Eerst hebben ze veel krachten verspeeld door op mijn demarrages te reageren. Toen ze daar genoeg van hadden kwam ik weg met een Mongoolse renner. We pakten ruim 5 minuten voorsprong, daardoor hebben ze ook nog hard moeten werken. Toen ze me terugpakten was het voor mij gedaan."


In de bergen met spectaculaire uitzichten, onder andere op de muur, werd de koers hard gemaakt. Joost plaatste een aanval maar de Kazachstanen waren in de bergen supersterk. Na de eerste puntensprint, (tijdens een klim van 12 kilometer!) sloegen de Kazachstanen toe, Nathan had gesprint voor het puntenklassement en kon de aanval van 3 Kazachstanen niet beantwoorden. Gelukkig hadden we nog 4 man van voren en de achtervolging ging goed. Toen de achterstand minder dan 30 seconden was, reed Nathan lek. Toen hij weer van voren kwam was de achterstand opgelopen tot bijna 3 minuten. Door vol door
te rijden tot de finish kon het podium voor Nathan nog gered worden. Helaas
kon er daardoor niet meer voor de etappe uitslag worden gereden. Jammer voor Hammink die vandaag supersterk was. Ook Legtenberg had zich goed herstelt en was graag voor de teappe gegaan.

Nathan Dahlberg: "On the second big climb there was a points sprint half-way. I sprinted and won some points. We had a gap to the rest of the field, I saw 4 Kazachs around me. Three of them attacked and I could not go with them. With the other guys of the team we started chasing and then I flatted, that's cycling, anything can happen."  


Uitslag 4e etappe, 1 Baigudinov (Kaz) 2 Kravchenko (Kaz)(z.t.); 3 Lavrenenko (Kaz) (z.t.);4 Ma Yajue (Chin) (op 2:23);5 Kuzenegsov (Kaz)(z.t.); 6 Ulzii Orshikhi (Mon)(z.t.); 7 Legtenberg (Vredestein-Gazelle)(z.t.); 2:23 8 Xiao Yechen (Chin)(z.t.); 9 Ma Dengsheng (Chin)(z.t.); 10 Zhu Zhengjue (Chin)(z.t.); 16 Dahlberg (Vredestein-Gazelle)(z.t.);17 Pedersen (Vredestein-Gazelle)(z.t.); 24 Hammink (Vredestein-Gazelle) (op 2:35) 33 v/d Borgh (Vredestein-Gazelle) (op 36:09) Kramer (Vredestein-Gazelle) niet gefinisht

Algemeen Klassement: 1 Lavrenenko 2 Kravchenko 0:40 3 Dahlberg 3:06  4 Baigudinov 5 Xiao Yecheng 6 Kuzenechsov (Kaz) 7 Ulzii Orshikhi 8 Legtenberg 4:19 9 Pedersen 4:41 10 Wang Guozhang (Chin) 17 Hammink 6:26 34 v/d Borgh 49:06

Puntenklassement: 1 Kravchenko 2 Lavrenenko 3 Dahlberg

Ploegenklassement 1 Kazachstan 2 Vredestein-Gazelle 3 Chinese Nationale Team

Na de koers was er een feestelijke sluitingsceremonie. De gebruikelijke toespraken, cabaret, dansgroepen en bekende Chinese artiesten traden op. Er was een buffet en natuurlijk werd er getoast op de "redelijk" goede afloop.
Het werd pas echt gezellig toen de Mongoolse wodka met paardenmelk(!!?) rond ging. Met renners en begeleiders uit Kazachstan, Mongolie, Hongkong, Japan en natuurlijk China, werd het een gezellige avond.

Met het personeel van de sluitingsceremonie op de foto. (Foto: Anno Pedersen) 

Roger van der Borgh: "Schitterende afsluiting van een schitterende wielerkoers. En na de koers maken we het ook gewoon gezellig. Dan kan er best een pilsje en een glaasje champagne gdronken worden."

Remko Kramer: "Zo na de koers wordt het pas echt gezellig. Dan kletsen we en lachen we ook gewoon met de Kazachstanen, de Chinezen en de Mongolen. Natuurlijk hadden die Mongoolse Wodka bij zich, maar ook paardemelk, ik heb nog nooit zoiets smerigs gedronken."

Na de koers verbleven we nog enkele dagen in Beijing. Even bijkomen van de toch zware koers. De eerste dagen van de wedstrijd was het warm (ongeveer 30 graden) en erg vochtig. Later werd het koeler (ongeveer 25 graden) met zon en een mooie heldere lucht. Vanuit de stad konden we zelfs de bergen zien liggen.

Remko Kramer: "China is een heel indrukwekkend land met een interessante cultuur. Alles is hier zo totaal anders als we gewend zijn. Het is echt fantastisch om dit land op de fiets te beleven."

Er werd rustig getraind en we bezochten nog enkele toeristische attracties, zoals de Verboden Stad en het Tiantan park met de Temple of Heaven. Op de marktjes kochten we souvenirs voor thuis en we hebben de beroemde Peking Eend gegeten. 10 September vertrok een deel van de ploeg naar Nederland. De rest reist 13 september door naar Japan voor de Tour de Hokkaido.

Het complete Vredestein-Gazelle Team op de Chinese Muur bij Mutiyanyu. vlnr: Nathan Dahlberg, Anno Pedersen, Ploegleider Edwin Achterberg, Roger van der borgh, Remko Kramer, Mechanicien Wilco Geerts, Dennis Hammink en Joost Legtenberg. (Foto: Mark Batt)

De Tour de China 2000 wordt verreden op de wegen in en rond Beijing (Peking). Enkele etappes zijn bijzonder zwaar door de bergen die worden beklommen. Onder andere de derde etappe, die eindigt bergop bij de Chinese Muur. Het programma ziet er als volgt uit:

PROGRAM OF 2000 TOUR DE CHINA
BEIJING INTERNATIONAL ROAD CYCLING RACE

Sep. 2nd Opening Ceremonie

Sep. 3rd  Prologue: 2.6KM Individual Time Trial
Start/Finish Location: Olympic Sports Center Diamond Ballpark
Riding Course: The circuit of Olympic Sports Center


Sep. 3rd  (Afternoon) Stage 1: Changping city Criteriums
Total Distance: 78KM Criteriums, 13 laps with 6KM per lap
Start/Finish Location: The gate of the China Petroleum University in
Changping
Riding Course: The Changping Goverment Street


Sep. 4th  Stage 2: Changping Velodrome--Shisanling Reservoir--Xiezishi Mountain
Total Distance: 184.4KM, 10KM between Changping Velodrome and Shisanling
Reservoir, then 13.1KM by 12 laps circuit around Shisanling Reservoir,
followed by 17.2KM to go the top of the Xiezishi Mountain.
Start Location: The front of the Velodrome (elevation is 65M)
Finish Location The top of the Xiezishi Mountain (elevation is 660M)
Riding Course: Changping Yongan Roundabout, Shisanling Reservoir, Xiezishi
Road

2e etappe, finish op de Xiezishi berg. (Photo: Sander Kleine)


Sep. 5th  Stage 3: Huairou Qingchunlu Roundabout--Mutianyu Great Wall
Total Distance: 195KM, 6 roundtrips between Huairou Qingchunlu Roundabout
and Mutianyu Roundabout, the total distance is 192KM (16KM by 12), then go
to Mutianyu Great Wall (3KM).
Elevation: 60M--250M
Start Location: The gate of HuairouVeterans Home (elevation is 60M)
Finish Location: Mutianyu Great Wall (elevation is 250M)
Riding Course: Huairou Qingchunlu Roundabout, Mutianyu Roundabout, Mutianyu
Great Wall

Sep. 6th  Stage 4: Huairou International Convention Centre--Zhihui Valley--Bianquan
Canyon--Huairou International Convention Centre
Total Distance: 211KM, Huairou International Convention Centre criteriums
(10 laps with 8.3KM per lap), then go Zhihui Valley, Bianquan Canyon, then
back to International Convention Centre.
Elevation: 60M--810M
Start/Finish Location: Huairou International Convention Centre (elevation is
60M)
Riding Course: Criteriums at Huairou city, then Zhihui Valley, Bianquan
Canyon, Wutonghao, Fenshuiling Channel, Huairou International Convention
Centre.

Klik hier voor informatie en foto's van de Tour de China 1999.

 

Het Vredestein-Gazelle Team in de Tour de China 1999. (Foto: Sander Kleine)

 

Home ] Up ]