World Wide Cycling

                 Hokkaido 2000

 

Up

Marco Polo Cycling Club

Japan's grootste etappe-koers, de Tour de Hokkiado, vond dit jaar plaats van 14 tot 20 september. Deze wedstrijd voerde de renners in 7 etappes van Aibetsu naar Saporro.

 

Hier vindt U informatie over het Team dat World Wide Cycling naar deze wedstrijd stuurde. U vindt hier verslagen en foto's van deze wedstrijd, het team, interviews met de renners en verhalen over hun reis en avonturen.

Wilt U zelf ook naar Azië reizen om er aan een wielerevenement deel te nemen, Klik dan hier om te zien  hoe U dit ook kunt beleven.

 

12 September:

 

Een deel van het Team van RTV de Zwaluwen is gearriveerd in de stad Saporro, op Hokkaido een van de noordelijkste eilanden van Japan. Gelukkig is het noodweer hun gespaard gebleven. Het is er droog en de temperatuur is aangenaam, ideale omstandigheden voor de wedstrijd. De rest van het team zal morgen arriveren uit Beijing, China.

 

14 September:

 

Iedereen is goed aangekomen. De ontvangst van de organisatie was perfect, al bleek er geen rekening mee gehouden te zijn dat renners van Sapporo naar Ishihakawa willen fietsen, geen verzekering voor afgesloten (?) en dus niet mogelijk... We zitten nu in Ishihakawa waar de openingsceremonie plaatsvindt. Het regent vandaag dus vandaag hebben de renners alleen een uurtje de benen losgefietst. De weersvoorspelling voor morgen is gelukkig beter.

 

Het deelnemersveld van de Tour de Hokkaido van dit jaar is bijzonder sterk. De Canadezen zijn met een heel sterk team naar Japan afgereisd. Onder andere Eric Wohlberg en , Czeslaw Lukaszewicz de regerend nationale kampioen zijn er. Zij bereiden zich hier voor op de Olympische wegwedstrijd van Sydney.

De Ierse nationale selectie behoort ook tot de kanshebbers. Dan zijn er nog enkele Kazachstanen (en die kennen we van China!) in een Turks team. 

De drie Japanners die vorig jaar het podium bezetten zijn ook weer van de partij; de winnaar van 1999, Ken Hashikawa; nummer 2, Yoshiuki Abe; en nummer 3 Kazuyuki Manabe.

 

Ploegleider Gudo Kramer geeft aan dat zijn team met volgende doelstelling van start gaat:

- 1 renner bij de eerste drie in het algemeen klassement

- 1 etappezege

- Bij de eerste 3 in het ploegenklassement

- 3 renners bij de eerste 15 in het eindklassement

- 1 renner bij de eerste 3 in het puntenklassement

Tijdens de wedstrijden zal blijken dat dit wat al te hoog gegrepen is, een aantal renners halen hun niveau van China zeker niet en hebben een paar dagen te lang nodig om warm te draaien. Indien de eerste twee etappes net zo verlopen waren als de laatste drie, waren we echter dicht in de buurt gekomen. Wellicht hebben we de eerste dagen te veel werk verzet en ons op die manier laten verschalken door de Japanners...

 

Ploegleider gudo Kramer geeft Andre Schrader nog enkele aanwijzingen voor de start.(Foto:Jill)

 

15 September:

 

Het is vandaag een hele zware dag geweest voor de deelnemers aan de Tour de Hokkaido. Het regende de hele dag en het was maar net boven de 10 graden Celsius. Op de Jomon-Pass (800 meter hoogte) stond er een stormachtige wind. 

Alleen Nathan Dahlberg en Pete Swenson konden zich in de eerste groep handhaven. De anderen van het team kwamen op achterstand binnen. Met name Anno en Dennis kwamen niet in de buurt van hun normale niveau, terwijl André bergop serieus problemen had. De winnaar van vandaag was Mark Scanlon uit Ierland. In Valkenburg 1998 werd hij wereldkampioen bij de junioren. Hij was lang in de aanval maar werd teruggepakt, desondanks had hij nog genoeg kracht over om de sprint te winnen!

 

1e etappe

 1. Mark Scanlon – Ireland
 2. Sergey Tretyekov- Brisaspor/Turkey
 3. Shinri Suzuki- Shimano racing
 4. Patrick Moriarty- Ireland
 5. Matthew Yates- New Zealand

 

Anno Pedersen in de achtervolging met twee Nieuw-Zeelanders en een Japanner.(Foto:Jill)

 

16 September:

 

Nathan Dahlberg geeft alles op een van de zware beklimmingen.(Foto:Jill)

Van het ene uiterste in het andere. Na de koude en regen van gisteren werd de etappe van vandaag in extreme hitte verreden. De bergen waren toch zwaarder dan gedacht. Op het hoogteprofiel leek de etappe niet zo zwaar. Dat belooft nog wat voor de echte zware etappes die nog komen. Het peloton ging in kleine stukjes en alleen Pete Swenson kon zich in de eerste groep handhaven. Samen met de Canadezen hebben we 40 kilometer het werk opgeknapt in een achtervolging op een kopgroep van 11 renners, die al na 10 kilometer ontstond, dit brak enkele renners in de finale op. Achteraf blijkt dat de finale van vandaag het enige moment in de hele koers is geweest dat Japanse teams het initiatief namen.

 

Dennis Hammink was na de etappe uitgeloot voor de dopingcontrole. Door de hitte was hij behoorlijk uitgedroogd. Om toch te kunnen plassen dronk hij flink wat koud water. Zijn maag protesteerde en hij moest overgeven. Daarbij werd hij ook nog eens duizelig, moest nog eens overgeven en viel bijna flauw. De rondearts bracht daarom een infuus in. Ploegleider Gudo Kramer die nog bijna niets gegeten had ging hierbij ook van zijn stokje. Lagen er twee patiënten bij de rondearts. Dennis moest ondersteund worden onderweg terug naar het Hotel, iedereen vreesde dat we met een renner minder verder moesten.

 

2e  etappe 

 1. Ken Hashikawa- Bridgestone Anchor
 2. Eric Wohlberg- Canada
 3. Junichi Shibuya- Bridgestone Anchor
 4. Sergey Tretyekov- Brisaspor/Turkey
 5. Kazuya Okazaki- Kinan Maruishi

 

 

17 September:

 

 

Dennis Hammink wordt losgelaten door een official en vertrekt voor zijn tijdrit.(Foto:Jill)

In de korte tijdrit van vandaag konden de Zwaluwen renners geen goede klasseringen behalen. Wohlberg wint en mag vanaf nu gaan verdedigen. 

3e etappe

 1. Eric wohlberg- Canada
 2. Satoshi Hirose- Nippon Hodo
 3. Kazuya Okazaki- Kinan Maruishi
 4. Juninchi Shibuya- Bridgestone Anchor
 5. Shinichi Fukushima- Bridgestone Anchor

 

Op initiatief van het Nederlandse team maken de buitenlandse ploegleiders afspraken en nemen de buitenlandse teams direct het heft in handen op het lastige criteriumparkoers, om zo de Japanse teams te dwingen om te werken... 

Het peloton vliegt door de straten van Takikawa.(Foto:Jill)

 

 

De tevoren uitgestippelde tactiek blijkt te werken. Een groep van negen man rijdt direct weg, hiervan blijven er drie over. Klein detail, er is niemand uit het Nederlandse team in deze kopgroep aanwezig, slordig! Het Bridgestone-Anchor team moet bijna het hele criterium achtervolgen. In het criterium bleek dat Dennis Hammink zich wonderbaarlijk goed had hersteld. De kopgroep van 3 renners verdeelde de podiumplaatsen. Dennis werd tweede in de sprint van het peloton en was dus keurig vijfde. Wat een bikkel!

4e etappe

 1. Jacob Erker- Canada
 2. Thomas Evans- Ireland
 3. Kyoshi Miura- Kinan Maruishi
 4. Masamichi Yamamoto- Myata Subaru
 5. Dennis Hammink- RTV de Zwaluwen

 

Dennis Hammink geconcentreerd, links voor hem de Canadese kampioen; Lukaszewicz. 

(Foto:Jill)

 

18 September:

 

Nathan Dahlberg ging mee in een vroege ontsnapping van 9 man. In de beklimming van Mount Tokachi (1100 meter hoogte) sloot er een groep van 25 man aan. Helaas waren de Zwaluwen renners hierin niet vertegenwoordigd. Dahlberg werd 16e in de etappe. 

 

Het klassement wordt aangevoerd door de ijzersterke Canadees Eric Wohlberg. Hij wordt op 4 seconden gevolgd door de Japanner Ken Hashikawa (de winnaar van 1999).

 

De Canadezen zijn hier ter voorbereiding op de olympische wegwedstrijd in Sydney. Ze zijn in topvorm en zullen naar alle waarschijnlijkheid de overwinning niet meer afstaan, al is de steun voor Wohlberg elke dag minder.

5e etappe

 1. Valeriy Titov- Nippon Hodo
 2. Junichi Shibuya- Bridgestone Anchor
 3. Patrick Moriarty- Ireland
 4. Dae-Hong Chun- Korea
 5. Shinichi Fukushima- Bridgestone Anchor

 

 

19 September:

 

Vandaag werd Dennis Hammink 2e in de etappe over 194 kilometer. Alleen Marc Scanlon (wereldkampioen junioren 1998 in Valkenburg) was sneller in de pelotonsprint. Scanlon wint hiermee zijn tweede etappe. Jammer dat Hammink op 800 meter van de streep ingesloten raakt en vanuit twintigste positie moet sprinten, anders was de zege van Scanlon nog helemaal niet zeker geweest.

 

 

Dennis Hammink op het podium naast Marc Scanlon (Ierland) en Matthew Yates (New-Zeeland).(Foto:Jill)

6e etappe

 1. Mark Scanlon- Ireland
 2. Dennis Hammink- RTV de Zwaluwen
 3. Matthew Yates- New Zealand
 4. Satoshi Hirose- Nippon Hodo
 5. Yasuhiro Ando- Miyata Subaru

 

 

De zwaluwen gaat met alle 5 coureurs de laatste etappe in die morgen plaatsvindt in Saporro. Daarmee is het een van de weinige teams die nog met 5 renners in koers zijn. De Canadezen hebben bijvoorbeeld nog maar 3 man over om de leiderstrui van Wohlberg te verdedigen.

 

Volgens ploegleider Gudo Kramer zijn de Zwaluwen-renners goed hersteld en kunnen misschien morgen in de laatste etappe, het criterium in Saporro, toeslaan. Dit criterium biedt misschien weer mogelijkheden voor Dennis Hammink om nog een ereplaats te behalen. Na een 5e plek en een schitterende 2e plaats hopelijk deze keer een overwinning! De hele ploeg zal aansturen op een massasprint, Dennis is onze enige troef, morgen!

 

20 September:

 

In de zevende en laatste etappe van de Tour de Hokkaido kwam de leiderstrui van Eric Wohlberg (Canada) niet meer in gevaar. De Japanners Ken Hashikawa en Junichi Shibuya moesten genoegen nemen met de tweede en derde plaats in het algemeen klassement.

 

 

Dennis Hammink kon in de massasprint van deze laatste etappe nog 5e worden. Het parkoers bleek zwaarder dan gedacht en Dennis kwam in de sprint bergop te laat op gang...

7e etappe 

 1. Matthew Yates- New Zealand
 2. Valeriy Titov- Nippon Hodo
 3. Thomas Evans- Ireland
 4. Shinri Suzuki- Shimano racing
 5. Dennis Hammink- RTV de Zwaluwen

 General Classification 

 1. Eric Wohlberg- Canada
 2. Ken Hashikawa- Bridgestone Anchor-          00:00:08
 3. Junichi Shibuya- Bridgestone Anchor-          00:00:35
 4. Patrick Moriarty- Ireland-                                 00:00:49
 5. Satoshi Hirose- Nippon Hodo-                       00:00:51

 

Achteraf gezien inderdaad heel jammer dat we in de eerste etappes eigenlijk zonder uitzondering slecht reden, naar de oorzaak valt slechts te gissen, want in de latere etappes bleek dat we bijna allemaal wel goed meekonden. Dennis heeft drie dagen heel goed gereden, Pete kwam als mountainbiker vooral in de criteriums snelheid tekort, Nathan heeft eigenlijk nooit zijn niveau gehaald, al werd het later wat beter, Anno kende drie slechte dagen, voordat hij goed ging rijden en André had teveel moeite bergop. We hopen volgend jaar het een en ander recht te zetten, misschien moeten we meer renners over laten komen die niet een lang verblijf in China achter de rug hebben.

 

 

Het RTV de Zwaluwen (Mixed Team) uit Nederland zal dit jaar deelnemen aan de Tour de Hokkaido. De volgende renners zijn geselecteerd:

Nathan Dahlberg (New Zealand): Deze zeer sterke renner (met Tour de France ervaring) zal proberen het algemeen klassement te winnen. Hij heeft dit jaar al 9 overwinningen behaald!

Pete Swenson (USA): Een zeer sterke klimmer; er zijn genoeg bergen in de Tour de Hokkiado 2000. Ook een renner voor het algemeen klassement.

Dennis Hammink: Dit is de sprinter van het team, hij zal proberen een etappe te winnen als het op een sprint aankomt. 

Anno Pedersen: Een allrounder, zeer sterk, hij zal de klassementsrenners moeten helpen. In een vroege ontsnapping kan hij voor zijn eigen kansen gaan.  

Andre Schrader: Een criterium-specialist, sterk in ontsnappingen en zeer snel in sprints.

Programma van de Tour de Hokkaido 2000:

14 September: Opening Ceremony & Reception Party

15 September: 1e Etappe: 171 km, Aibetsu - Shibetsu. Twee zware beklimmingen in de eerste 50 kilometer, de Okito.pass en de Jomon-pass (800 meter hoog).

16 September: 2e Etappe: 176 km, Nayoro - Fukagawa. In de eerste 20 kilometer gaat het bergop naar Meibo-tunnel, maar daarna is er voldoende tijd voor de niet-klimmers om weer aan te sluiten. Op 30 kilometer voor de finish is er een steile klim naar Asahikawa-Fukagawa-Boundary.

17 September: 3e Etappe: 3 km (Individuele Tijdrit), Takikawa

                                   4e Etappe: 60 km (Criterium), Takikawa

18 September 18: 5e Etappe: 146 km, Asahikawa - Nakafurano. Niet zo lang maar zeer zwaar, de start is op 200 meter hoogte en de etappe gaat over over Mt Shirogane en Mt.Tokachi (1100 meter hoogte) 

19 September: 6e Etappe: 194 km, Furano - Shizunai. Met zes kleinere bergen een goede etappe voor een lange ontsnapping. 

20 September: 7e Etappe: 60 km (Criterium), Saporro

 

 

 

 

 

Home ] Up ]